Na komunii zajadałam się tym ciastem bez pieczenia. Już zdobyłam przepis na pyszne Raffaello

Dodano:
Ciasto Raffaello Źródło: Shutterstock / TanaCh
Ciasta bez pieczenia robi się szybko i zawsze się udają. Na dodatek smakują obłędnie. Dokładnie tak było z ciastem Raffaello, którego skosztowałam na przyjęciu komunijnym. Dlatego już mam na nie przepis.

Uwielbiam smak kokosa, więc będąc na przyjęciu komunijnym od razu mój wzrok przyciągnęło to białe ciasto. Okazało się, że zrobiła je moja ciocia i było to ciasto bez pieczenia Raffaello. Powiedziała, że robi się je bardzo prosto i z niewyszukanych składników. Przygotowała je, bo idealnie pasuje na uroczyste, majowe przyjęcie. I rzeczywiście wyglądało bardzo elegancko, a smakowi tego deseru nie mogłam się oprzeć. Nakładałam go sobie trzy razy.

Jak zrobić ciasto bez pieczenia Raffaello?

Do przygotowania ciasta bez pieczenia Raffaello potrzebne są herbatniki i kilka składników na krem. Najlepiej sprawdzą się herbatniki maślane, ale można też użyć pełnoziarnistych. Masło do kremu powinno być miękkie – wyjmij je z lodówki na 1-2 godziny przed przystąpieniem do przygotowania kremu.

Przepis: Ciasto Raffaello bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia Raffaello z herbatników przekładanych kremem budyniowym smakuje obłędnie.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g herbatników maślanych

Na krem:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 litr mleka
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki cukru
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 200 g masła

Do dekoracji:

  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie budyniuZ 1 litra mleka odlej 1 szklankę. W zimnym mleku rozpuść proszek budyniowy. Do reszty mleka dodaj cukier oraz ziarenka z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego). Doprowadź mleko do wrzenia na niewielkim ogniu, uważając, żeby się nie przypaliło. Do wrzącego mleka wlej rozpuszczony proszek budyniowy. Gotuj, ciągle mieszając, do momentu, aż budyń będzie gęsty.
  2. Dodanie wiórków kokosowychWyłącz gaz i dodaj do garnka z budyniem 1/2 szklanki wiórków kokosowych. Dokładnie wymieszaj wiórki kokosowe z gorącym budyniem. Odstaw bazę kremu do całkowitego wystudzenia.
  3. Przygotowanie kremuPrzełóż miękkie masło do miski lub misy miksera. Ubij na jasną, puszystą masę. Do ubitego masła dodawaj po 1-2 łyżkach całkowicie ostudzonego budyniu. Ubijaj na średnich obrotach miksera do uzyskania puszystej masy o jednolitej konsystencji. Z gotowego kremu odłóż 3-4 łyżki do dekoracji wierzchu ciasta.
  4. Przygotowanie spodu ciastaDużą tortownicę lub formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Polecam użyć formy z wyjmowanym dnem. Na papierze do pieczenia ułóż warstwę maślanych herbatników.
  5. Przekładanie herbatnikówNa spód z herbatników maślanych wyłóż 1/3 kokosowego kremu budyniowego. Na kremie ułóż kolejną warstwę herbatników i rozprowadź pozostałą masę. Przykryj masę herbatnikami, nałóż krem i przykryj kolejną warstwą herbatników. Na wierzchu ciasta Raffaello równomiernie rozprowadź odłożony wcześniej krem. Posyp krem wiórkami kokosowymi.
  6. ChłodzenieGotowe ciasto Raffaello przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

Wskazówka: Jeżeli dodasz zbyt dużo budyniu na raz lub będziesz miksować na bardzo wysokich obrotach, to krem może się zwarzyć. Zwarzony krem budyniowy możesz uratować, dodając do niego 2-3 łyżki gorącego mleka lub wody i miksując na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przydatne wskazówki do przepisu na ciasto bez pieczenia Raffaello

Do powyższego przepisu zebrałam kilka cennych wskazówek, które mogą sprawić, że deser jeszcze bardziej trafi w twoje gusta.

  • To ciasto bez pieczenia robi się też z krakersami. Nabiera wtedy słonawego smaku, co doskonale przełamuje słodycz deseru. Jednak oczywiście łakoć z posmakiem soli nie wszystkim odpowiada.
  • Herbatniki można też zastąpić biszkoptem. Ciasto nie będzie już wtedy bez pieczenia, lecz zamieni się w pyszny, biały tort.
  • Jeżeli nie przepadasz za kremem budyniowym, możesz przełożyć ciasto Raffaello kremem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone z dodatkiem wiórków kokosowych.
  • Wiórki kokosowe warto rozdrobnić za pomocą blendera – zmielone wiórki są bardziej aromatyczne. Do kremu i do posypania ciasta dobrze też użyć spłatkowanych migdałów.
  • Możesz wzbogacić smak ciasta Raffaello, układając na warstwie kremu pokrojonego na małe kawałki świeżego ananasa.
  • Budyń w proszku możesz zastąpić domowym budyniem z litra mleka, 3 łyżek mąki pszennej, 3 łyżek skrobi ziemniaczanej, 3 żółtek oraz 4 łyżek cukru i ziarenek z laski wanilii. Jeżeli nie lubisz bardzo słodkich kremów do ciast, to zmniejsz ilość cukru wedle uznania.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...